top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia

Ons lichaam en het verwerken van emoties

Wat begon met koliekaanvallen van de galblaas eindigde met de mantra ajai alai. Dat is de korte versie van problemen met mijn gezondheid in de laatste maanden van 2018. Een zoektocht naar de oorzaak leverde mij hernieuwde biologie kennis op, maar ook weer een gezond lichaam. En een mooie nieuwe meditatie om mee aan de slag te gaan.


In het najaar van 2018 kreeg ik 's nachts plotsklaps ernstige pijn in mijn maagstreek. Een nacht lang bracht ik door met helse pijn. Te vergelijken met nonstop weeën. Twee weken later gebeurde dat weer en vervolgens nog eens 4 nachten in de volgende weken. Uit een echo bleek ik een galsteen te hebben en verwijdering van de galblaas lag voor de hand. Toch herkende ik me niet helemaal in het patroon van galkolieken en wat onderzoek verder bleek het probleem niet de galblaas te zijn, maar de twaalfvingerige darm, ook wel duodenum genoemd. Dat ik de pijn als weeën ervaarde klopt overigens : elk hol orgaan kan samentrekken wat dezelfde sensatie geeft als weeën in de baarmoeder.


Mijn twaalfvingerige darm (begin van de dunne darm) bleek verkrampt en kreeg niet het gal en alvleessap dat nodig is voor de spijsvertering. Als vertering niet mogelijk is, gooit het lichaam al het voedsel eruit middels overgeven en buikloop. Dat efficiënte systeem heb ik op een pijnlijke manier ervaren. Maar eenmaal duidelijk wat er aan de hand was: wat wilde mijn lichaam me vertellen?


De dunne darm vertegenwoordigt vuur in het lichaam en wordt geassocieerd met het derde chakra en is de verwerkingsplek binnen het spijsverteringsstelsel. Lichamelijk hebben de darmen te maken met het verwerken, afbreken en verdelen van voedingsstoffen naar de rest van het lichaam. In het meridiaanstelsel maakt de dunne darm deel uit van het tweede primaire meridiaankanaal dat begint met het hart. Veel problemen in het hart kunnen zich manifesteren als problemen in de dunne darm en omgekeerd. Mij werd gevraagd: "hoe verwerk jij emoties?`' Tja, niet mijn sterkste punt en met een scheiding en een nieuwe baan in een half jaar tijd had ik wel enige emoties te verwerken gehad.


Controle is een belangrijke emotie die de darmen beïnvloedt. Controle heeft veel te maken met onzekerheid dat dingen niet op jouw manier zullen gaan of het universum niet het beste met je voorheeft. Als je je bewust bent van de wens controle te hebben over elk aspect van jezelf en onze omgeving, kan het een goed moment zijn om te onderzoeken wat je blokkeert in het toelaten van en vertrouwen op de stroom van het leven. Ik was het afgelopen jaar vooral boos op het leven. Het is dan lastig om erop te vertrouwen dat: "sometimes things fall apart so that better things can fall together."


Wanneer problemen onopgelost blijven, kan het lichamelijk pijnlijk worden tot het punt waarop de ingewanden het gevoel hebben dat ze in de knoop zitten: zoals mijn twaalfvingerige darm. Een osteopaat heeft rust in mijn buik terug gebracht en ik heb rust in mijn leven gebracht door andere keuzes te maken en hulp en zorg toe te laten.


Een belangrijk inzicht voor mij is dat de darmen verantwoordelijk zijn voor het scheiden van voedingsstoffen en deze toe te wijzen door het hele lichaam. Op een emotioneel niveau zijn ze verantwoordelijk om hetzelfde te doen in termen van het verteren van emoties, zodat ze tot bewustzijn kunnen worden gebracht. Wanneer emoties bewust of onbewust worden vermeden, worden ze niet verteerd en kunnen ze zich manifesteren als diarree.


Susan David vertelt in haar inspirerende TED talk over het belang van het omarmen en doorleven van onze emoties: 'emotional agility'. Als we onze emoties negeren, worden ze sterker. Susan stelt: "emotions are data. Our emotions contain flashing lights to things that we care about." Emoties maken ons bewust van onze waarden en daar kunnen we naar handelen. Maar we 'hebben' emoties en 'zijn' niet onze emoties. "When we internalize the difference between how I feel in all my wisdom and what I do in a values-aligned action, we generate the pathway to our best selves via our emotions. We can show up to and mine our emotions for their values without needing to listen to them." Het is aan ons om de emoties op waarde te schatten: wat vertelt deze emotie mij? Welke waardegedreven actie vraagt het van mij? Emoties geven ongemak, maar "discomfort is the prices of admission to a meaningful life". Een must see!


Kundalini yoga kent diverse kriya's die op de darmen werken zoals de 'Nabhi Kriya' of 'Eliminate Gastric and Heart troubles'. Ik zocht voor mezelf naar een meditatie gericht op het loslaten van controle en te vertrouwen op de flow of life.


Ik besloot de Shiv Karni Kriya te doen. Een bijzondere mudra en een prachtige mantra.
Mudra

Maak van de linkerhand een vuist. Maak van de rechterhand een soort opengesperde slangenbek. Breng de rechterhand boven de linkervuist ter hoogte van het hartgebied. Hou de armen ontspannen langs het lichaam.

In de beschrijving van de meditatie staat: het chanten van Ajai Alai met deze mudra is te vergelijken met het afschieten van een pijl met pijl-en-boog in plaats van met de hand. De mudra maakt een groot verschil.


Mantra

De bijbehorende mantra is Ajai Alai; de Ik Acharee Chand shabad. Ik luister graag naar de versie van Guru Shabad Singh via sikhnet.com


Ajai Alai – Invincible, Indestructible. Abhai Abai – Fearless, Unchanging. Abhoo Ajoo – Unformed, Unborn. Anaas Akaas – Imperishable, Etheric Aganj Abhanj – Unbreakable, Impenetrable. Alakkh Abhakkh – Unseen, Unaffected. Akaal Dy-aal – Undying, Merciful Alaykh Abhaykh – Indescribable, Uncostumed. Anaam Akaam – Nameless, Desireless. Agaah Adhaah – Unfathomable, Incorruptible. Anaathay Pramaathay – Unmastered, Destroyer. Ajonee Amonee – Beyond birth, Beyond silence. Na Raagay Na Rangay – Beyond love, Beyond color. Na Roopay Na Raykhay – Beyond form, Beyond shape. Akarmang Abharmang – Beyond karma, Beyond doubt. Aganjay Alaykhay – Unconquerable, Indescribable.


Duur: 31 minuten


1.232 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page